fbpx

Smile Newsletter

Enter your email to get all the latest Smile news

  Želimo ti prešerno preživet Prešernov dan!

  Želimo ti prešerno preživet Prešernov dan!

  Dragi Smile Nation Slovenia, upamo da ste lepo preživeli prvi teden februarja in si čez vikend nabrali moči za nove izzive. Ker danes obeležujemo 172. obletnico smrti slovenskega pesnika Franceta Prešerna smo se odločili, da tokratni tedenski blog namenimo prav njemu in s tabo delimo nekaj zanimivih dejstev, ki jih morda še nisi slišal/a o največjem slovenskem pesniku. 

  Kdo je bil France Prešeren?

  France Prešeren se je rodil 3. decembra 1800 v Vrbi. Ta dan je danes posvečen kulturi – večina muzejev, gledališč in razstavo brezplačno odpre svoja vrata v čast Prešernovega ustvarjanja. 

  Prešeren je bil zelo pameten otrok, v šoli je bil celo zapisan v zlato knjigo najboljših učencev. Znanje in bister um mu je pomagalo služiti denar za preživetje v času šolanja, ko je nudil učno pomoč svojim sošolcem.

  Pesnik je bil v svojem življenju kar nekajkrat nesrečno zaljubljen. Najbolj odmevna ljubezen je bila zagotovo ta, ki jo je čutil do Julije Primic, gospodične iz bogate trgovske družine, ki mu žal ljubezni ni vračala, Prešeren pa ji je vseeno naklonil izredno romantičen sonet, Sonetni venec.

  Kot študent je bil zaljubljen v krčmarjevo hči Zaliko. Tudi ta ljubezen je bila le enostranska, kasneje pa je Zaliko upodobil kot prevzetno Urško v svoji besni pesnitvi Povodni mož.

  Edina zveza v pesnikovem življenju, ki je obrodila sadove je bila ta z Ano Jelovšek, skupaj sta imela tri otroke – Terezijo, Ernestino in Franca. Hči Ernestina Jelovšek je kasneje napisala delo “Spomini na Prešerna”, v katerih je opisala odnos med očetom in materjo.

  Po besedah Petre Kržan, domačinke iz Vrbe, naj bi France Prešeren meril samo 170 cm v višino, ne glede na to pa je vseeno veljal za enega izmed višjih na domači vasi. V tistih časih so bili vaščani precej nižje rasti od bogatih meščanov.

  Med sorodniki, prijatelji in znanci je veljal za prijaznega, skromnega, tihega in redkobesednega človeka. Med otroci pa je bil poznan kot doktor Fig, saj je imel zanje zmeraj pripravljene mošnjičke polne fig.

  Pesnikova upodobitev za časa njegovega življenja ne obstaja. Po besedah umetnostnega zgodovinarja Damirja Globočnika so z naraščanjem Prešernovega pomena nastajale tudi številne portretne upodobitve, a šele po njegovi smrti.

  Kaj vse pa imamo poimenovano po Francetu Prešernu danes?

  Prešernov dan, državni praznik, ki ga obeležujemo prav danes, 8. Februarja.

  Ročno izdelane slaščice, v katerih sta glavni sestavini lešnik in čokolada imenujemo Prešernove kroglice in kocke. Si jih že kdaj poskusil/a?

  Osrednji trg v Ljubljani se imenuje Prešernov trg, tam stoji tudi njegov spomenik, na katerem France s prstom kaže na podobo svoje neuslišane ljubezni, Primicove Julije, ki se nahaja na drugi strani trga. V primorskem mestu Piran pa lahko obiščemo Prešernovo nabrežje.

  Najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti so Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada.

  Upamo, da si v tokrat kulturno obarvanem blogu izvedel/a kaj novega o našem največjem pesniku Francetu Prešernu, ter da si dela prost dan preživel/a kar se da sproščujoče.

  Prihajajoč teden nam brez dvoma prinaša nove izzive in kar nekaj pestrih, zabavnih dni, saj se približujeta pust in valentinovo. Če darila za svojo ljubljeno osebo še nimaš skoči na našo spletno stran, pobrskaj po udobnih hoodijih, pisanih majicah, uporabnih nahrbtnikih in trendovskimi maskami, ali pa preprosto odklikaj na entrio.si kjer najdeš vstopnice za najbolj nepozaben dogodek leta – Smile Nation Slovenia 2021.

  Količina early bird vstopnic, po ceni 29€ je omejena, povpraševanje pa ogromno – priporočamo nakup v čim krajšem času. Več informacij o dogajanju in nastopajočih pa sledi kmalu. Spremljaj nas na naših družbenih omrežjih, da boš prvi/prva izvedel/a sveže novice!

  Instagram

  Facebook

  Youtube

  Se beremo! =)

  Barbara Potrč – Smile Nation blogerka =)

  You don't have permission to register