fbpx

Smile Newsletter

Enter your email to get all the latest Smile news

  Velikonočni prazniki in pozitivne festivalske novice iz tujine

  Velikonočni prazniki in pozitivne festivalske novice iz tujine

  Dragi Smile Nation Slovenia, pozdravljamo vas v novem tednu in novem blogu. Najprej naj vam voščimo vesele velikonočne praznike, upamo, da ste jih preživeli v krogu najbližjih, z nasmehom na obrazu in polno mizo dobrot. Zavedamo se resnosti trenutne situacije in vas pozivamo k odgovornemu ravananju, upoštevanju ukrepov ter optimističnemu razmišljanju. Čeprav situacija deluje zares negativna, pa to ne pomeni, da se ne moremo zabavati. Zavrti si svoj najljubši set iz Tomorrowlanda, Ultre, ali ponovno poslušaj katero izmed Smile at Home epizod. S prijatelji se podruži preko zooma in skupaj obujajte spomine na festivalsko poletje. V tem nismo sami, zato je prav, da držimo skupaj, si stojimo ob strani in premagamo epidemijo. 

  V današnjem blogu smo za vas pripravili nekaj novic o uspehu, ki k nam prihajajo iz tujine. Kar nekaj držav je zaradi dobre epidemološke slike namreč že pričelo z ukinjanjem ukrepov, testnimi zabavami in postopnim odpiranjem gospodarstva.

  Nizozemska

  V nizozemski prestolnici, Amsterdamu, se vsako leto oktobra odvije Amsterdam Dance Event, konferenca kjer se združijo glasbeni navdušenci in profesionalci s celega sveta. V letu 2020 je konferenca prvič zaživela v virtualni obliki, kar je super za vse željne znanje, ki se je prej zaradi geografskih ali drugih razlogov niso mogli udeležiti, vseeno pa manjka tista osebna izkušnja in udeležba na raznih dogodkih, ki konferenci dajo poseben čar. 

  Kot vse kaže naj bi bila nizozemska vlada naklonjena sprostitivi omejitev glede druženja in dogodkov že v začetku julija, hkrati pa so vzpostavili jamstveni sklad, namenjen organizatorjem dogodkov, ki zajema 300 milijonov evrov, namenjenih za krizne situacije in morebitne odpovedi dogodkov. S tem so omogočili svobodo organizatorjem, ki jih je prej skrbela finančna izguba njihovih dogodkov in dali nov zagon oboževalcem festivalov, ki se jih bodo morda lahko udeležili že v začetku julija. Na podlagi novega sklada so se tudi organizatorji Amsterdam Dance Eventa odločili, da nadaljujejo s pripravami na konferenco ter oktobra ponovno združijo ljubitelje glasbene industrije v prestolnici elektronske glasbe – Amsterdamu.

  Prav tako so na Nizozemskem že pričeli s testnimi dogodki. V dveh vikendih se je na klubskem in dogodku na prostem družilo več kot 3000 ljudi. Testirali so več različnih načinov zabave, torej z različnimi ukrepi in celo brez njih, udeleženci pa so lahko ponovno uživali v sproščenem vzdušju.

  Portugalska

  Portugalska vlada postopoma sprošča ukrepe in dovoljuje festivale na prostem od 3. maja.

  Na portugalskem je vlada napovedala, s kakšnimi ukrepi bo olajšala zaprtje države. Predstavljen načrt bo potekal med 15. marcem in 3. majem. Na podlagi priporočil in ukrepov, ki so še zmeraj dokaj strogi, naj bi se od maja naprej odvijali večji dogodki na prostem z zmanjšano kapaciteto ljudi.  V to so torej zajeti tudi glasbeni festivali, česar se ljubitelji zabav najverjetneje še dodato veselijo. Ukrepi in načrt bodo predmet dvotedenskih ocen, ki temeljijo na razvoju indeksa pandemije in prenosljivosti. 

  Avstralija

  V Sydneyju bodo avstralski žurerji spet lahko peli in plesali v barih in nočnih klubih. Od 29. marca naprej je vlada določila odpravitev številnih ukrepov, med drugim se odpravljajo klubske omejitve, ki bodo omogočile, da bo klube in bare ponovno napolnila odlična energija, živahno vzdušje nočnega življenja pa se bo ponovno vrnilo. Seveda pa klubi niso edini, ki doživljajo nekaj pozitivnih sprememb. Odpravilo  se bo še nekaj omejitev, vključno z maskami, ki ne bodo več obvezne na javnem prevozu (čeprav jih še vedno močno priporočajo), ni omejitev za poroke in pogrebe, na stadionih in za gospodinjska srečanja (čeprav je potrebno imeti seznam obiskovalcev, v kolikor se zbira več kot 100 ljudi). 

  Izrael

  Že od 21. marca se po celotni državi postopoma zaganja nočno življenje, zabave in festivali. 

  Po letu dni omejitev se lahko Izraelci končno vrnejo v dokaj normalno in varno vsakdanje življenje. Do zdaj je bilo cepljenih več kot 5 milijonov ljudi, kar je več kot polovica celotne populacije. Izraelski minister za zdravje Yuli Edelstein je na včerajšnjem zasedanju govoril s predstavniki Izraelskega združenja klubov in barov o trenutnih razmerah in ukrepih. 

  Po srečanju je minister najavil, da ni nobenega razloga, da bi obrati ostali zaprti do velike noči. Podrobnosti o ponovnem odprtju bodo določali sproti glede na epidemološko sliko.

  Španija

  V Barceloni so uspešno organizirali testni COVID-19 dogodek za kar 5000 ljudi.

  Dogodek, ki ga podpira vlada in festivali, kot sta Sònar in Primavera Sound, je potekal v soboto, 27. marca, v palači Sant Jordi. Uspešno so ga izvedli brez hujših omejitev, med drugim tudi brez distance, udeležilo pa se ga je okoli 5000 ljudi. Vstopnice so bile naprodaj v začetku marca in bile razprodane že v pičlih treh dneh. Organizatorji temu koncertu že pravijo “zgodovinski dogodek”. S tem poskusnim koncertom so lokalni organizatorji Festivals per la Cultura Segura (Festivali za varno kulturo) želeli pokazati vladi in spremljevalcem, da so dogodki v živo varni, tudi v zaprtih prostorih. 

  Upamo, da se situacija tudi pri nas umiri v čim krajšem času, medtem pa se potrudimo upoštevati navodila, ostanimo varni in zdravi, da se bomo kmalu lahko družili na Smile Nation Slovenia 2021.

  Več informacij o dogajanju in nastopajočih sledi kmalu. Spremljaj nas na naših družbenih omrežjih, da boš prvi/prva izvedel/a sveže novice! Ne pozabi pa na vstopnice za Smile Nation Slovenia 2021, zagotovi si svojo še danes na Entrio.si!

  Instagram

  Facebook

  Youtube

  Se beremo! =)

  Barbara Potrč – Smile Nation blogerka =)

  You don't have permission to register