fbpx

Smile Newsletter

Enter your email to get all the latest Smile news

  Spomnimo se Tima Berglinga – Aviciija

  Spomnimo se Tima Berglinga – Aviciija

  Smile Nation Slovenia, pozdravljeni v novem tednu in novem blogu. Današnji zapis smo se odločili posvetiti prvovrstnemu izvajalcu svetovnega ranga – Aviciiju. Jutri, 20. aprila, namreč obeležujemo tretjo obletnico njegove prehitre smrti. Švedski zvezdnik Tim Bergling, bolje poznan po svojem umetniškem imenu Avicii, je poskrbel za popularnost elektronske glasbene scene, s svojimi glasbenimi stvaritvami pa navdihoval mlade in starejše, bolj izkušene ter manj izkušene producente po vsem svetu. V blogu smo zbrali nekaj zanimivih dejstev o Timu in dodali njegove najbolj poznane hite, ki jih preprosto moraš ponovno preposlušati. Uživaj v branju!

  Izvor imena Avicii

  Ideja za ime Avicii je prvotno prišla od enega od Timovih prijateljev. Najprej se je odločil za ime Avici (kar pomeni najnižjo stopnjo budističnega pekla), vendar je odkril, da je bilo to ime že zasedeno na družbenih omrežjih. Zaradi tega je dodal dodaten i, da je ime bilo edinstveno in ga je lahko uporabil kot svojega.

  Tim Berg – ‘Seek Bromance’

  Skladba, ki predstavlja definitivni preboj na sceno je ‘Seek Bromance’, ki jo je Avicii takrat izdal kot Tim Berg. Skladba, ki je izšla leta 2010 zagotovo predstavlja eno izmed njegovih večjih uspešnic. Uvrstila se je na prva mesta lestvic v nešteto državah in postala ena izmed najbolj ikoničnih progresivnih house skladb.

  Glasbena inspiracija

  Kot vsi drugi glasbeniki je tudi Tim inspiracijo za svoje skladbe črpal iz dela drugih glasbenih mojstrov. Odraščal je ob poslušanju Raya Charlesa in rocka iz 60-ih, ki mu je predstavljal velik navdih, prav tako pa je večkrat kot največji vpliv na njegovo ustvarjanje navedel skupino KISS. 

  Avicii – ‘Levels’

  Glasbeno uspešnico ‘Levels’ je izdal leta 2011. Švedska glasbena nagrada Grammis mu je podelila naziv pesmi leta in takrat je doživel preobrat kariere, ki ga nihče (niti on) ni mogel predvideti. Sam Avicii je celo dejal, da nikoli ni planiral, da bi skladba postala slavna, in je bil presenečen nad njeno priljubljenostjo. Številni kritiki in oboževalci pa so jo prepoznali kot eno največjih in najbolj vplivnih EDM skladb vseh časov.

  Nastop na Ultra Music Festival Miami 2012

  Če bi sestavljali seznam najbolj ikoničnih nastopov Timove kariere bo njegov prvi nastop na glavnem odru Ultra Music Festivala v Miamiju leta 2012 zagotovo med prvimi tremi mesti. Ni kar tako, da ena izmed največjih pop zvezd na svetu, Madonna najavi tvoj nastop in te predstavi več deset tisoč glavi množici, no Aviciiju je uspelo prav to. Kar dober prvi nastop na glavnem odru enega izmed največjih festivalov na svetu, kajne? 

  Nastop na kraljevi poroki

  Eden izmed večjih dosežkov Aviciijeve kariere je bil zagotovo nastop na kraljevi poroki princa Carla Philipa in princese Sofije iz švedske kraljeve družine. Leta 2015 je Tim zanju pripravil poseben set, ki ga zagotovo nihče od njih nikoli ne bo pozabil. 

  Avicii – ‘Wake Me Up’

  Ponovno se vračamo na Ultra Miami, tokrat v leto 2013. Tudi to je bil eden izmed bolj ikoničnih in nepozabnih Aviciijevih setov, med njim je namreč premierno predstavil svoj hit ‘Wake Me Up’. Občinstvo na skladbo takrat ni imelo najboljšega odziva, a Tim je verjel, da se bo to spemenilo, ko bo izšla in imel je prav. Postala je uspešnica, ki se je konstantno vrtela po radijskih postajah in osvajala vrhove glasbenih lestvic vsepovsod po svetu.

  Upokojitev od nastopanja in turiranja

  Avicii je za čas svojega delovanja bil zagotovo eden izmed najbolj pridnih, delovnih in zasedenih DJ-ev na sceni. Količina nastopov, ki jih je skozi leto nanizal je bila ogromna, kar je verjetno pripomoglo k temu, da je vse skupaj počasi preraščalo v nekaj tesnobnega in preveč zahtevnega zanj. Tako je 29. marca 2016 uradno napovedal svojo upokojitev od nastopanja in se podal na svojo zadnjo turo.

  ‘Avicii: True Stories’ dokumentarec

  26. Oktobra 2017 je izšel dokumentarec ‘Avicii: True Stories’, ki je oboževalcem prikazal zares resničen in surov vpogled v življenje superzvezdnika. V njem je podrobno opisan Timov boj s pritiskom in stresom kateremu je bil podvržen zaradi številnih nastopov, ki so se zvrstili v tako kratkem času. Prikazani so najbolj ikonični trenutki njegovega ustvarjalnega življenja, kot na primer srečanje z  Madonno, produkcija najbolj znanih uspešnic, nastopi in na koncu tudi odločitev za upokojitev. Spremljamo lahko vse vzpone in padce, ki jih je doživel in ga res dodobra spoznamo. 

  Tim je živel res izjemno življenje. Njegova kariera je bila nekaj zares posebnega in za vedno bomo hvaležni za zapuščino, ki jo je ustvaril. S svojimi skladbami je navduševal in še navdušuje milijone oboževalce po vsem svetu, marsikoga je prav on navdušil nad elektronsko plesno skladbo, zaradi česar zagotovo nikoli ne bo pozabljen.

  Več informacij o dogajanju in nastopajočih sledi kmalu. Spremljaj nas na naših družbenih omrežjih, da boš prvi/prva izvedel/a sveže novice! Ne pozabi pa na vstopnice za Smile Nation Slovenia 2021, zagotovi si svojo še danes na Entrio.si!

  Instagram

  Facebook

  Youtube

  Se beremo! =)

  Barbara Potrč – Smile Nation blogerka =)

  You don't have permission to register