fbpx

Smile Newsletter

Enter your email to get all the latest Smile news

  To je 5 zanimivosti, ki jih o teku niste vedeli

  To je 5 zanimivosti, ki jih o teku niste vedeli

  Tek. Aktivnost, brez katere si nekateri ne znajo predstavljati življenja. Zasvojenost, brez katere po določenem času sploh ne znajo več normalno živeti. Spet drugi pa v teku ne vidijo nič posebnega. Ne glede na to, v katero skupino spadate vi, je dejstvo, da ima tek mnoge pozitivne učinke tako na duševno kot telesno zdravje. Zato je Tušev Tek Barv odlična priložnost, da tudi tisti, ki mu drugače niste najbolj naklonjeni, pridete, tek združite z zabavo in ga mogoče celo vzljubite. 

  Preživeli smo še eno novo leto in pričel se je januar, mesec, v katerem vsako leto fitnesi pridobijo na stotine novih članov in zapolnijo svoje telovadnice do zadnjega kota. Mesec, ko je potrebno po decembrskem prenajedanju končno spoznati, da je pridobitev petih kilogramov v enem mesecu res preveč in reči: dovolj! Se tudi sami najdete v tem zapisu? 

  V fitnesih so v tem času zato najbolj zapolnjene tekaške steze in to z dobrim razlogom. Tek je namreč eden od boljših načinov za izgubljanje odvečnih kilogramov. Med tekom se poviša srčni utrip in s tem pretok krvi in kisika. Okrepijo se mišice, zmanjša se proizvodnja stresnega hormona in poveča proizvodnja endorfinov, ki povzročajo občutek zadovoljstva. Ravno ta občutek je nekaj, s čemer se ljudje zasvojijo in posledično postanejo odvisni od teka. Med njim pa se zgodi tudi nekaj nenavadnih zadev, ki se jih mogoče niste zavedali. 

  1. Vaša teža se poveča za 3-4x

  Kaj? Tek me bo zredil?! Brez skrbi, ni tako kot se sliši. Gre za to, da v trenutku odskoka med tekom vaša stopala absorbirajo vašo telesno težo, ki je kar 3-4x večja. 

  2. Začne vas srbeti koža 

  Kaj? Imam alergijo na tek? Zopet, brez skrbi. Pri teku se lahko pojavi neprijetna srbečica na stegnih, ki pa je le naravni odziv vašega telesa na ogrevanje, saj se vaše kapilare in arterije zaradi boljšega pretoka krvi hitro razširijo. 

  3. Aktivirate 200 mišic

  Odlična posledica teka je, da pri njem hkrati deluje več kot 200 različnih mišic. Tako se med njim oblikuje celotno telo. 

  4. Zunaj porabite več kalorij 

  Nekateri pravijo, da je tek zunaj, in ne tekaški stezi, bolj učinkovit. Zaradi zračnega upora naj bi se bolj utrudili in posledično porabili več kalorij. 

  5. Začne vam teči iz nosu 

  Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste med tekom pričeli »smrkati«, čeprav niste bili prehlajeni. To naj bi se zgodilo zaradi razdraženja nosne votline med tekom, drugi pa trdijo, da zaradi onesnaženega zraka, saj se to pogosteje zgodi, ko tečete zunaj kot pa v telovadnici.

  Čeprav je tek na tekaški stezi super, je neprimerljivo bolje teči zunaj v naravi, z lepim razgledom in čim dlje od prometnih cest in onesnaženega zraka. Zato upam, da že imate svoje karte za na dogodek leta in da že komaj čakate, da boste 21. junija, ko bo letni čas bolj naklonjen teku zunaj, s svojimi prijatelji, ali pa sami, stekli v barve, se ne obremenjevali z rezultatom teka, ampak zgolj uživali in preživeli čaroben dan na Tuševem Teku Barv 2019. Se beremo! 

  Maša Belak 

  TTB 2019 blogerka

  You don't have permission to register