fbpx

Smile Newsletter

Enter your email to get all the latest Smile news

  Prepustite se indijskemu duhu s HOLI barvami

  Prepustite se indijskemu duhu s HOLI barvami

  Pomlad se je prejšnji teden uradno začela, s tem pa tudi nestrpno pričakovanje poletja in največjega dogodka leta – Tuševega Teka Barv 2019. Tekoči dnevi pa so pomembni še zaradi enega razloga. V indijskih mestih namreč več dni praznujejo prihod pomladi in novega življenja, vrhunec pa predstavlja festival Holi, kjer se obiskovalci oblečejo v kričeče barve in se posipajo z barvnimi praški. Vam je to kaj znano?

  Holi je praznik barv, sreče, čustev in novih začetkov. Je eden od najbolj priljubljenih indijskih praznikov, z njim pa hindujci v osnovi slavijo pomlad, prihod novega življenja in pa zmago dobrega nad slabim. Nima določenega stalnega datuma, saj je odvisen od datuma polne lune, letos pa so ga praznovali na prvi pomladni dan, 21. marca, točno tri mesece pred našim dogodkom leta.

  V Indiji v času festivala zaprejo vse trgovine in gredo na ulice. Eden od prazničnih ritualov je tudi zažiganje demonke Holike – zakurijo velike kresove in okoli njih plešejo ter pojejo. Čeprav na večini drugih indijskih festivalov izvajajo mnoge verske rituale, je ta namenjen zgolj temu, da se ljudje zabavajo.

  Danes je praznik najbolj znan zaradi obmetavanja z barvami v prahu. To navado so indijski migranti razširili po svetu, zato se ne praznuje več zgolj v Indiji. Idejo obmetavanja z barvami sedaj uporabljajo na mnogih festivalih in dogodkih po celem svetu. Tudi mi želimo, da na Tuševem Teku Barv vsak občuti duh praznika Holi in se napolni s srečo, pozitivnimi čustvi in se odpre novim začetkom, ob tem pa se neizmerno zabava.

  V nedeljo smo vam razkrili še zadnjega izvajalca, ki bo nastopil na dogodku leta. To je Mobo, slovenski DJ in producent založbe Magnetik Music. Z njim zaključujemo našo paleto vrhunskih glasbenikov, ki bodo 21. junija zabavali vse obiskovalce. Z nami bodo Steve Aoki, Lost Frequencies, Vini Vici, MATTN, Martin Jensen, Kosta Radman, Tim Urbanya in Mobo. Zagotavljamo vam, da bo vrhunsko, zato si naredite uslugo in čim prej kupite vstopnice, če jih slučajno še nimate. Na voljo je namreč le še 1000 zadnjih vstopnic za tek. Ostanite v barvah, mi pa se beremo!

  Maša Belak
  TTB 2019 blogerka

  You don't have permission to register