fbpx

Smile Newsletter

Enter your email to get all the latest Smile news

  Obavijest i informacije o koronavirusu

  Obavijest i informacije o koronavirusu

  Zbog velike količine vijesti koje zadnjih nekoliko dana kruže u medijima vezano za koronavirus, želimo vam dati neke korisne informacije iza kojih stoji Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

  Pandemija koronavirusa koja je zahvatila gotovo cijeli svijet i s kojim se posljednjih nekoliko tjedana bore sve europske zemlje nije poremetila samo svakodnevno življenje, već i sva buduća događanja. Organizacija Smile Zagreb odlučila se javno obratiti svima. S obzirom da je do našeg događanja ostalo više od dva mjeseca, pomno ćemo pratit situaciju i dalje. Ono što sada možemo reći je da se Smile Zagreb održava 30.05. i ovim putem jamčimo da ćemo osigurati najviše higijenske standarde, kao i punktove s dezinfekcijskim sredstvima. Isto tako sve informacije oko virusa i prevencije donosimo u nastavku teksta.

  Kako prepoznati simptome koronavirusa i što učiniti ako ih uočite

  Koronavirus izaziva blage simptome slične gripi, poput:

  • povišene tjelesne temperature
  • kašlja
  • otežanog disanja
  • bolova u mišićima i
  • umora

  Sumnja na infekciju koronavirusom postavlja se u slučaju kad su zadovoljeni sljedeći kriteriji:


  1. akutna respiratorna infekcija (barem jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratak dah bez obzira zahtijeva li hospitalizaciju
  2. tijekom zadnjih 14 dana prije početka simptoma barem jedan od sljedećih epidemioloških kriterija:

  • bliski kontakt s potvrđenim ili vjerojatnim slučajem infekcije koronavirusom ili
  • boravak u zahvaćenom području


  Osobe sa simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak barem jednog od slijedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratak dah) uz ispunjene epidemiološke kriterije, kod kojih zdravstveni djelatnik postavi sumnju na infekciju koronavirusom hospitaliziraju se uz primjenu mjera izolacije, dijagnostike i liječenja.

  U slučaju da primijetite ove simptome, odmah nazovite svog liječnika ili epidemiološku službu. Opišite im svoje stanje i poslušajte njihove upute.

  Nemojte odlaziti liječniku prije nego što ga nazovete.

  Najvažnija je prevencija!

  Prevencija je ključ svega stoga stručnjaci upozoravaju da bi trebali redovito prati ruke i čuvati se od korona virusa na isti način kako se čuvate i od sezonskih bolesti.

  Budimo zajedno odgovorni, pazimo jedni na druge i pobjedit ćemo koronavirus! Kad sve prođe družimo se, plešemo i veselimo na najluđem festivalu u gradu, Smile Zagreb! =)

  You don't have permission to register