fbpx

Smile Newsletter

Enter your email to get all the latest Smile news

  Katera bo vaša barva na Tuševem Teku Barv 2019?

  Katera bo vaša barva na Tuševem Teku Barv 2019?

  Na kaj prvo pomislite, ko nekdo omeni Tušev Tek Barv? Na zabavo? Na tek? Verjetno so ene izmed prvih asociacij tudi barve. Te so nekaj, kar nas spremlja vsak trenutek življenja, na čisto vsakem koraku. Enostavno se jim ne moramo izogniti, kljub temu pa jim ne posvečamo pretirane pozornosti. Kaj sploh so? Imajo kakšen pomen in ali jih vsi vidimo enako? Na zadnje vprašanje vam lahko le tisti z barvno slepoto brez dvoma odgovorijo. Na druga dva pa bom v tem tedenskem blogu poskusila jaz.

  Za nasvet najprej seveda vprašamo gospo Wikipedijo, ki pravi, da je barva občutek, ki pri ljudeh izhaja iz zmožnosti očesa za ločevanje treh različnih filtriranih slik. Na njeno zaznavanje vplivajo dolgotrajni pojavi, kot je vzgoja opazovalca, in kratkotrajni kot so bližnje barve. Gospod Slovar slovenskega knjižnega jezika pa pravi, da je barva lastnost predmeta, katero očesu posreduje svetloba, ki jo telo seva, odbija ali prepušča. Dejansko pa gre pri barvah za elektromagnetno valovanje, ki ga naše oči zaznavajo kot barve. Najbolj poenostavljeno: drugačna valovna dolžina, drugačna barva. Torej hvala elektromagnetnemu valovanju, saj zaradi tega Tušev Tek Barv tek ni črno-bel.

  Z našimi očmi zmoremo razlikovati med najmanj 2000 različnimi barvnimi odtenki, medtem ko so primarne le tri: rdeča, rumena in modra. Barve pa imajo tudi neko popolnoma drugo dimenzijo. Simbolno. Mnogi so prepričani, da barve igrajo pomembno vlogo pri našem razpoloženju, saj naj bi s svojimi energetskimi valovi vplivale na naša čustva, miselnost, obnašanje in počutje. Zato lahko določeno barvo uporabimo za razvedritev ali pa za zdravljenje. Ja, prav ste slišali. Po Tuševem Teku Barv boste tudi bolj zdravi. Malo za šalo in malo za res, katere pa so tiste barve, ki naj bi zelo pozitivno vplivale na človeka?

  Bojan Lisjak, ki je skorajda pravi doktor znanosti o barvah, če bi ta obstajala, ima na svoji spletni strani Vse ob barvah odgovore na ta vprašanja.

  Zelena barva je na primer zelo čustveno pozitivna. Naj bi bila barva ravnotežja in harmonije, prav tako pa pomladi in ponovnega rojstva. Je glavna barva Tuša in predstavlja optimizem ter ljubezen do narave in ostalih ljudi, česar pa na Tuševem Teku Barv 2019 nikakor ne sme manjkati.

  Rumena je še druga Tuševa barva in je barva sonca, ki nam daje življenje. Zato ta predstavlja svetlobo in optimizem ter osvobaja pred strahovi. Je zelo ustvarjalna in nam pomaga pri iskanju novih idej in poti. Prav tako pa predstavlja splošno zabavo in humor, ki ju bo na Tuševem Teku Barv 2019 na pretek.

  Rdeča barva naj bi bila zelo pozitivna in topla barva. Izžareva namreč močno energijo in voljo do preživetja. Čeprav je najbolj znana kot barva ljubezni in spolnosti, je prav tako simbol fizičnega gibanja in pomaga pri vztrajnosti, zato na Tuševem Teku Barv ne sme manjkati, še posebej med tekom.

  Oranžna barva podobno kot rumena izžareva neko toplino in veselje, kar ni čudno glede na to, da je mešanica med rdečo in rumeno. Zato povzema tudi njune lastnosti. Prinaša spontanost in pozitiven pogled na življenje ter spodbuja avanture, zato na dogodku ne pozabite nanjo.

  Roza je, glede na barve iz katerih je sestavljena, barva ljubezni, topline in nežnosti. Čeprav ima včasih negativen prizvok in je označena za otročjo, v resnici močno pomirja čustva in predstavlja brezpogojno ljubezen, ki mora na Tuševem Teku Barv 2019 izžarevati vsepovsod.

  Sedaj, ko ste skoraj diplomirali na področju pomena barv, pa se lahko bolje pripravite na dogodek leta in se sami pri sebi odločite, v duhu katerih barv boste s svojimi prijatelji odtekli v dan in odplesali v noč. Se beremo!

  Maša Belak
  TTB 2019 blogerka

  You don't have permission to register